06.19.12

Katabola processer är skadliga för hårväxt och ger håravfall

Posted in Okategoriserade at 19:49 by

Olika processer

Katabola processer: Katabola betyder att molekyler sönderdelas för att utvinna energi och utgöra byggmaterial i andra processer. I djurceller förekommer tre huvudsakliga kataboliska processer; glykolysen, citronsyracykeln och andningskedjan. Ett konkret exempel är matsmältningen födan sönderdelas med start i munnen och där de sönderdelade partiklarna tas upp längre in i kroppen till olika reaktioner och då kroppens testosteron kataboliseras med hjälp av 5 alfa reduktas till dihydrotestosteron som är mycket skadligt för hårceller och skapar tunt hår och i vissa lägen även fläckvis håravfall.

Anabola processer: Dessa processer är det omvända i förhållande till katabola processer.  Dessa processer syftar till att från mindre molekyler bygga större sammansatta molekyler. Ett exempel är proteiner som sätts samman av mindre aminosyror.

Centrala molekyler

ATP:  ATP (adenosintrifosfat) är en molekyl som innehåller två mycket energirika fosfatbindningar. När ATP hydrolyseras till ADP + fosfatjon avges mer än 7kcal/mol. I sammanhang som metabolism är detta den enskilt viktigaste molekylen och omsättning och syntes av ATP sker huvudsakligen i mitokondrierna. Mängden mitokondrier varierar i olika typer av celler – ju mer energi som cellen kräver, ju mer ATP innehåller den. Inom hår vetenskap kring kvinnligt håravfall eller diffust håravfall är ATP räddningen och den kommer från processer i vilken en stark hårlaser används.

NAD+, NAD, FAD och FADH2: Detta är föreningar i cellen som fungerar som oxidationsmedel respektive reduktionsmedel. Dessa föreningar krävs för att oxidation av kolatomer skall kunna ske i katabola processer och att reduktion av kolatomer skall kunna ske i anabola reduktioner.

 

Metabolismens viktiga reaktioner

De central processerna i kroppen handlar om nedbrytning av näringsämnen som omger oss i vardagen, huvudsakligen kolhydrater och fett men även av proteiner. Dessa processer är de som vi till vardags beskriver som ämnesomsättningen – vad händer då vi äter kost innehållande kolhydrater och fetter (lipider) – blir det extra kilon på magen eller blir det mer energi i benens muskler eller kanske extra hår på skalpen i samband med en hårlaser behandling eller en laser mot alopecia areata eller fläckvis håravfall?Comments are closed.